WAARSCHUWING: Deze post gaat over mensen zoals jij en ik én een dagelijks portie menselijkheid.

Het is lastig om geen mening te hebben over wat er om ons heen gebeurt, zoals bij de foto in deze post. Beeld je eens één van deze twee mensen in. Misschien de persoon die je het meeste raakt, positief of negatief. Wat zie je in deze mens? Welke emotie gaat er door je heen?

Schaamte, (eigen-)schuld, hopeloosheid, een gevoel van verlies en rouw, angst voor de gevolgen, een verlangen naar iets beters, woede op de mensen en om de situatie, trots op hun daadkracht, de moed om er op af te stappen, neutraliteit en gelatenheid, bereidheid om de situatie te verbeteren, acceptatie van waar we nu staan, er zijn allerlei reden waarom dit nu gebeurt, onvoorwaardelijke liefde voor de mens achter de schermen op deze foto.

Kijk nu eens om je heen. Hoe zie je anderen reageren in vergelijkbare situaties? Welke emoties roepen deze reacties bij je op?

Schaamte voor je medemens, zo’n reactie maakt het alleen maar erger, dan is er zeker geen hoop meer, waar is de tijd gebleven… , het is om bang van te worden, dat moet toch beter kunnen, hier kan ik kwaad om worden, is er dan geen greintje trots en eigenwaarde meer over, dit kan zo niet langer, maar ja, wat haalt het uit, het is wat het is, toch eens kijken wat er mogelijk is, ook deze stemmen mogen gehoord worden, wie weet wat het oplevert, ook daarvoor zal een reden zijn in het grotere geheel, het komt waarschijnlijk wel uit een goed hart.

“Our emotions are data. They’re not directives”

Susan David*

Hoe we in de wereld staan bepaalt wat we zien. En wat we zien heeft meestal grote invloed op hoe we reageren. En dat heeft weer gevolgen voor hoe de ander op ons reageert. Dat maakt emoties los. Zelfs de mensen die het zien gebeuren beïnvloeden de situatie, en hoe wij daar weer op reageren.

“Between the stimulus and response, there is a space.
And in that space lies our freedom and power to choose our responses.
In our response lies our growth and our freedom”

Viktor Frankl

Het zijn niet alleen de grote conflicten in ons leven die meer invloed hebben dan we ons soms realiseren. Denk eens aan die trage persoon voor je bij de kassa, of dat opdringerige type achter je. De verkeersregelaar in een drukke stad. Een ietwat vreemde reactie van je collega. Die persoon op straat die er uitziet of hij er niet thuishoort. Een familievete die maar niet opgelost raakt. 

Achter de ‘rol’ van de andere persoon zit ook een mens en zijn menselijkheid. Ook als het gedrag je niet aanstaat, je het onjuist of ronduit verwerpelijk vindt. Welke waarden verdedigen beide mensen op deze foto? En kunnen beide waar zijn?

We hebben elk moment opnieuw de kans om te kiezen hoe we reageren. In het dagelijks leven én als toeschouwer van het wereldtoneel. Dat is niet altijd gemakkelijk en daarom is het goed dat er andere mensen om ons heen zijn die ook een keuze kunnen maken.

‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’, en dat is maar goed ook.

*) Susan Davis, , Ph.D, auteur: Emotionele Flexibiliteit – Laat los, omarm verandering en bloei op in je werk en je leven. https://brenebrown.com/podcast/brene-with-dr-susan-david-on-the-dangers-of-toxic-positivity-part-1-of-2/