Speelruimte
Economische wetenschap is in beweging. Om aansluiting te houden op het werkveld en onze samenleving, waarin duurzaamheid en inclusie een grotere rol spelen, is er in het onderwijs behoefte aan een open dialoog en een nieuwe kijk op groei. Docenten zoeken naar speelruimte om het onderwijs te verrijken met nieuwe inzichten en leerlingen te inspireren.

Tijd en aandacht
In de docu ‘Mag ik je wat vragen?’ gaat Kees Klomp in gesprek met pedagoog Gert Biesta over economieonderwijs en delen studenten en docenten hoopgevende ideeën! Biesta herinnert ons aan de Griekse betekenis van ‘school’ wat ‘vrije tijd’ betekent. Waarmee tijd bedoeld wordt vrij van economie, werk, verlangens en stress. Goed onderwijs, stelt hij, creëert bewust niet ingevulde tijd: tijd om ‘aan te komen in de wereld’ en te ontdekken wie je bent. Hier gaat mijn onderwijshart van stromen. Tijd, aandacht en het gevoel dat jouw verhaal ertoe doet zijn volgens mij gouden maatstaven voor onderwijs. Ik gun het iedereen.

Weg van de meeste of de minste weerstand?
Onderwijs kan een plek zijn waar iedereen de ontstane vrije ruimte kan benutten voor een persoonlijke match: je eigen talent(en) verbinden met iets dat groter is dan jezelf. Daarvoor is wél een persoonlijke en soms ongemakkelijke weg naar binnen nodig: een moedige ontdekkingstocht naar innerlijke drijfveren om van deze wereld een fijnere plek te maken voor ons allemaal. Dat is nog eens wat anders dan de weinig inspirerende weg van de minste weerstand – lees organiseren van scoringsdrift steevast beantwoord met ‘is dit voor een cijfer?’ Toekomstbestendig economieonderwijs met een bredere blik op groei schept naast publieke en private waarde ook ruimte voor het ontsluiten van sociale waarde.

Inner Development Goals op de Hogeschool van Amsterdam
In 2022 nodigde Barbara Blokpoel ons uit om tijdens de Week van het Economieonderwijs op de Business Campus toekomstdromen van docenten en studenten op te halen. Harry van de Velde bracht die opbrengst destijds prachtig in beeld met zijn tekening ‘Wat kan ik ZELF doen?’
Dit jaar waren wij te gast bij Darina Huinck van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding. Tijdens onze workshop IDG Sprint konden deelnemers hun toekomstdroom uitpakken met de bijbehorende MeYouWeDo tool: een kompas voor een reis naar binnen. Je leert er de IDG’s door kennen, je ontdekt waar jouw droom in uitblinkt, je doorgrondt met welke kwaliteiten en vaardigheden je het kunt versterken en hoe je zo jouw kansen op duurzame impact kunt vergroten.

Sprintje naar binnen?
‘Wat is mijn en jouw antwoord op het appèl van de wereld?’ is volgens Biesta een wezenlijke vraag. Misschien in het nieuwe jaar tijd voor een sprintje naar binnen met docenten en studenten? Voor meer informatie over de IDG’s en de Sprint workshops