Doen jullie mee met een cadeautje voor geneeskunde studenten, coassistenten en jonge dokters? Wico Mulder vroeg het ons en we wisten meteen, natuurlijk! Goede zorg is een essentiële MeYouWeDO voor ons allemaal!

Najaarsgeschenk 2023
’t Cadeau werd een dag vol inspiratie en verdieping over professioneel en persoonlijk medisch leiderschap, waarbij de balans tussen hoofd en hart centraal stond. Voor zingeving is vaak weinig tijd en ruimte binnen het medisch-geneeskundig curriculum. Terwijl de zorg voor enorme uitdagingen staat. Een groot aantal jonge artsen verlaat vroegtijdig het vak en het percentage dokters met burn-out en andere klachten is hoog. Genoeg redenen voor ons om als ‘dromenvangers’ ideeën, verlangens en toekomstdromen van jonge zorgprofessionals in kaart te brengen.

Zorgtransformatie
Mulder, arts M&G en Netwerkadviseur Mentale Gezondheid en Welbevinden bij Alles is Gezondheid, vindt dat de focus in de zorg verlegd moet worden van symptoombestrijding (ziekten behandelen vanuit een puur cognitief biomedisch wetenschappelijk oorzaak-gevolg paradigma) naar een benadering die lichaam en geest verbindt. Hij is niet de enige die pleit voor transformatie van de zorg. Marike Knoef, Sociaal Economische Raad, verwoordt het zo, “we moeten van een zorgsysteem naar een gezondheidssysteem”.

Bewustzijn skills
Onze missie ‘meer mens-zijn in een steeds complexere wereld’ maakt duidelijk waarom wij dit cadeau zo belangrijk vinden.’ Door Sustainable Development Goal 3 ‘Goede gezondheid en welzijn’ te verbinden met bewustzijn skills zoals de Inner Development Goals zetten we de mens weer centraal. MeYouWeDo stond aan de basis van bewustzijn skills en kwaliteiten, nu onderdeel van de Inner Development Goals. Prof. Dr. Jan Rotmans, benadrukt het belang daarvan: “Zolang we niet in verbinding met onszelf staan, kunnen we ook geen nieuwe samenleving creëren die veel verbindender moet zijn. Het gaat niet om ziekte bestrijden alleen. Het gaat om gezonder worden en blijven”.

 Hartewensen
Op de dag van ‘t Cadeau bouwden wij in Zonnestraal ons DroomCafé, een transparante bamboe constructie voor verbinding en dialoog. Een ontmoetingsplek voor deze jonge professionals om hun ideeën en hartewensen voor een betere zorg te delen. Ideeën delen heeft nut, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek: de kans dat je iets van je idee realiseert neemt er significant door toe. Helemaal als je ze samen verrijkt. Ideeting voor sociale innovatie, noemen wij dat. Eén hartewens delen ze allemaal, met héél hun hart een goede dokter worden! Waar zij nog meer naar verlangen? Lees hier een selectie:

“Druk symptomen niet de kop in maar zie ze als signaal van ’t lichaam dat ruimte vraagt om te helen”

“Een goed zorgsysteem creëert ook ruimte voor het privéleven van zorgverleners”

“Zorgen voor collega’s zoals je voor jezelf zou zorgen en voor je patiënten”

“Ruimte voor onzekerheid”

“Iedereen levert, ongeacht hiërarchie, constructieve feedback over de uitvoering van zorg zonder angst voor repercussies”

“Verminder prestatiedruk tijdens studie/werk: minder administratie, minder lange werkweken, meer tijd per patiënt, minder cijfers, geen voortgangstoets meer”

en artsen i.o. durven zich hiertegen uit te spreken”

“Artsen stellen zich kwetsbaar op en creëren een veilige omgeving waar zij zorgen voor elkaar”

“Meer aandacht voor diversiteit en afkomst is geen belemmering”

“Omarm fysieke, mentale en emotionele zelfzorg”

“Meer tijd voor verbinding met patiënten en diens naasten”

“Mensgerichte zorg: we zien en horen iedereen”

Voorjaarsgeschenk 2024
Ben je geneeskunde student, coassistent, jonge dokter of opleider, dan bieden we je 18 mei een nieuw Cadeau voor de Co en A(n)io aan! Mail als je interesse hebt naar info@allesisgezondheid.nl Geneeskundestudenten, coassistenten en jonge dokters kunnen gratis deelnemen.

Voor dit event werkten we samen met: Ehsan Natour, Giliam Kuijpers, Janine Schimmelpenninck, Tessa Roseboom, Sanne Kok, Vereniging Arts en Leefstijl, De Geneeskundestudent, Stichting Student en Leefstijl, De Jonge Dokter, De Jonge Specialist, Artsenfederatie KNMG, Medisch Contact, BKV, Zonnestraal, Sociale Onderneming MedGezel®, Stichting Stilgezet, The Orange Tree Foundation, ONVZ, Alles is Gezondheid.