Spelletje rentmeesterschap

Rentmeesterschap, wat is dat? Deze vraag verkenden we vorige week met een groep enthousiaste betrokken professionals van Politie Nederland. Hoewel niet nieuw, zingt het begrip de afgelopen tijd steeds vaker rond als het gaat over hoe het er met de wereld -ónze wereld- voorstaat. Googelend vind ik ‘Rentmeesterschap is een term die de verantwoordelijkheid beschrijft van het beheren van iets op een verstandige en duurzame manier, met het oog op de toekomstige generaties’. Een nogal ruime beschrijving waar je alle kanten mee op kunt. Perfect speelgoed dus voor onze workshops.

Het mooie van begrippen die in opmars zijn, is dat ze ruimte bieden voor onze verbeelding. Dat was ook de bedoeling van onze gezamenlijke verkenning: zo veel mogelijk perspectieven ophalen om ze in een later stadium te gebruiken als bruikbare grondstoffen voor sociale transformatie, persoonlijk én professioneel.

Hoe je de vraag wat is rentmeesterschap ook beantwoordt, op de één of andere manier is het moeilijk jezelf buiten beschouwing te laten. Dat kan ook niet anders want het spreekt meerdere generaties in je aan, zowel voor als na jou. Tegelijk doet het een appèl op ieders toekomstbeeld: wat wens je generaties na jou en welke bijdrage zou je hier zelf aan kunnen leveren? Vragen die ons in de voorbereidingen natuurlijk ook raakten en waardoor onze samenwerking met Ylona Meurs, Eveline Baar, Toon Abcouwer, Bea Groeneveld en René Katerberg een existentieel tintje kreeg.

Hmm rentmeesterschap, géén lichte kost denk je nu misschien. Het roept vragen op waar je even op moet kauwen. Je kunt het ook complex noemen maar dan klinkt het gelijk zo zwaar. Voor MeYouWeDo een uitdaging om er een spel van te maken want als je ermee kunt spelen til je het naar een vrolijkere context die creatieve geesten opent. En dat bracht ons bij een intergenerationeel gedachtenspel. Je kunt het overal spelen, thuis of op je werk, alleen, met dierbaren, je vrienden of collega’s, je team én zelfs met je hele organisatie.

Doe jij ook mee met een spelletje rentmeesterschap? Politie Nederland durft het aan! Wil jij net als deze organisatie ook ontdekken hoe rentmeesterschap jouw persoonlijk én professioneel kan helpen om bij te dragen aan een mooiere wereld, ga dan op ‘expeditie’. Liefst buiten op je favoriete plek in de natuur.

 Intergenerationeel gedachtenspel voor rentmeesterschap

  • neem de jongste persoon in gedachten die je kent en voor jou heel dierbaar is
  • neem de oudste persoon in gedachten die je kent en ook heel dierbaar is
  • denk nu na over hoe de wereld er uitzag toen de oudste persoon de leeftijd had van de jongste persoon? Wat waren toen grote uitdagingen? Was het leven beter, makkelijker of juist moeilijker?
  • hoe zou je willen dat de wereld eruitziet wanneer de jongste persoon zo oud is als de oudste nu. Stel je die wereld eens voor? Voor welke uitdagingen staat die persoon? En hoe kan jij daaraan bijdragen?

‘For me, the ‘Me’ is the source where everything in this world starts. ‘Me’ can’t do without ‘We’. There is a growing unity consciousness. Every individual needs ‘We’ to realise certain goals and give meaning to themselves and to our world’.
‘The Me, We All Approach – Circulair Resilience’, Toon Abcouwer 2023

foto door jcomp op Freepika