Stilstaan bij veranderen

Onder een karakteristieke Nederlandse voorjaarslucht kwamen we bij elkaar voor een workshop rentmeesterschap. Samen met een diverse groep politiemensen uit verschillende delen van Politie Nederland. Midden in de natuur en tuinen van de Kraaybeekerhof startten we onze expeditie vanuit het ‘niet weten’. Of misschien beter gezegd, het nooit helemaal zeker kunnen weten.

Maar dat hield ons niet tegen om er volledig voor te gaan. Wat mij opviel was hoe iedereen vanaf de eerste minuut met alle openheid de verbinding met elkaar aanging. En in alle kwetsbaarheid een enorme weerbaarheid demonstreerden. Vanuit de individualiteit gezamenlijk ontdekken. Vol van paradoxen richtten we ons aan het begin van deze expeditie op een interessant dilemma: wat is rentmeesterschap?

Het is een reis die voor ons als hosts Ylona Meurs, Eveline Baar, Bea Groeneveld, Toon Abcouwer, Ton Baan en ikzelf al weken geleden begon. Onze tegenstrijdigheid was het loslaten van kennis en ervaring om ruimte te geven aan het collectieve inzicht van de groep. Met de inleidende oefening [volg deze link] was iedereen bij aankomst al op snelheid en dat hebben we geweten.

Het bouwen van de DroomCafés blijft iets ‘magisch’. Een fysieke bezigheid die alle mentale horloges gelijk zet. Een transparante omgeving waarin je zowel geborgenheid als vrijheid voelt. Waar ieder zijn verhaal kan doen en luistert naar die van anderen. Een verbinding van verleden, heden en toekomst.

Met kwinkslagen bracht Toon ons daarna in vervoering met reis-wijsheden van Big Panda en Tiny Dragon. Dat haalde het verhaal van onze eigen levensloop naar boven. Met Ylona en Eveline kwamen we aan bij onze gedeelde (eigen-) waarden en een scherpere visie op wat rentmeesterschap voor ons betekent. Nu zijn we vol van ambitie om volgende stappen te ondernemen.

De proloog zit erop en ik ben benieuwd waar deze expeditie ons brengt.