Othering & Belonging

Othering, zoals dat door het Othering & Belonging Instituut (OBI) aan de Universiteit van Californië, Berkeley wordt opgevat, zijn de processen van uitsluiting, marginalisering en structurele ongelijkheid. Belonging staat voor een wereld gebaseerd is op inclusie, rechtvaardigheid, billijkheid en zorg voor de aarde.

Het concept van “belonging” beschrijft meer dan alleen een gevoel van inclusie of welkom. De volledige kracht ervan ligt in een strategisch kader voor het aanpakken van voortdurende structurele en systemische ‘othering’, zichtbaar in de grote verschillen in verschillende sectoren en identiteitsgroepen.

“Belonging”, zoals het OBI het definieert, betekent een betekenisvolle stem hebben en de mogelijkheid om deel te nemen aan het ontwerp van politieke, sociale en culturele structuren die het leven vormgeven – het recht om bij te dragen én eisen te stellen aan de samenleving en politieke instellingen. 

In de kern houdt structureel “belonging” een radicaal inclusieve visie in, omdat het wederzijdse macht, toegang en kansen vereist voor alle groepen en individuen binnen een gedeelde context (zoals een samenleving, organisatie, club, etc.).