Kies je voor een systeemgerichte transitie of meer mensgericht? Wat is wijsheid?

Iets?

10 jaar geleden tijdens de Masterclass Transitiemanagment bij DRIFT leerde ik dat een transitie een VAN …. NAAR proces is, gericht op verandering van een bestaand systeem. Voor een beginner in de transitiekunde een heldere uitleg. Het maakte ook meteen klip en klaar dat er IETS in de tussentijd moet gebeuren: iets waardoor een waardevolle verandering gerealiseerd wordt. Dat iets daar zit ‘m de kneep want iets kan ook veranderen in een richting waar géén mens blij van wordt (of misschien hooguit een kleine groep voor wie ’t belangrijker is vast te houden aan de status quo).

Wezensvreemd

‘Als je iets wilt begrijpen, probeer het dan te veranderen’ zei wijlen Wick van der Vaart / Instituut voor Interventiekunde toen we een gesprek hadden over hoe je van een systeemgerichte maatschappij weer een mensgerichte samenleving maakt. Ik weet nog wat ik toen dacht: als het ons lukt om van een mensgerichte samenleving een systeemgerichte maatschappij te maken, dan is ook het omgekeerde mogelijk. Toch? Ik geloof het nog steeds, ook al wordt mijn geloof  behoorlijk op de proef gesteld door de realiteit. Want als ik naar ons huidige systeem kijk, zie ik IETS dat ik wezensvreemd vind: het menselijke is er door mensen zelf uitgefilterd. Wat overblijft is iets zonder kloppend hart, berekenend, kil en emotieloos. Iets waar ik nog steeds met mijn pet niet bij kan. 

Mensgerichter, hoe ziet dat eruit?

Afgelopen paar weken had ik drie inspirerende ervaringen die elkaar versterken. Derk Loorbach’s openingsspeech en zelfreflectie ‘Zijn we nou goed bezig?’ tijdens de oprichting van DRIFT Transitiegilde, Tim S Jongers oproep ‘het gaat erom dat we het beter -meer mensgericht- kunnen doen’. En de MeYouWeDo dag ‘VAN burgerschap NAAR burgerzin’ op basisschool De Kring SaKSScholen. Daar vroegen we de kinderen om hulp. 6e en 7e groepers kregen een blanco Doosje van Belang mee naar huis met een simpele opdracht: stop er iets in dat voor jou het allerbelangrijkste is, neem het mee naar school en vertel ons waarom het voor jou en de wereld onmisbaar is. De verhalen en voorwerpen die ze meebrachten staan impliciet bol van mensgerichtheid! En dat niet alleen, vol overgave vertellen ze ons dat een betere wereld écht mogelijk is.

 Eigen bijdrage

Nieuwsgierig hoe hùn samenleving eruit ziet? Scan de beide foto’s: blauw = hun persoonlijke voorwerp / rood = wat zij onmisbaar vinden in een mensgerichte MeYouWeDo wereld: een wereld die goed is voor hen, voor jou en voor ons allemaal, inclusief de aarde. En stel jezelf dan eens de vraag, wil ik in zo’n wereld leven? En er aan bijdragen?

Met dank aan Saskia van der Voort (directie), Sjors Geurts (groep 6) en Yvonne Klaver (groep 7) die kinderen op RKBS De Kring en zichzelf een MeYouWeDo dag gunden. Meer weten over de MeYouWeDo dag p.o. https://meyouwedo.nl/meyouwedo-dag/

P.S. Op het personeelstoilet op De Kring hangt het tegeltje met de vrolijkmakende tekst, ‘Wanneer niets zeker is, is alles mogelijk’ – Margaret Drabble